Головна Агросектор Урожай пшениці в Україні перевищує внутрішнє споживання в чотири раз

Урожай пшениці в Україні перевищує внутрішнє споживання в чотири раз

by host

Урожай пшениці цьогоріч склав близько 22 млн тонн. Внутрішнє споживання – близько 6 млн тонн. Тобто Україна зібрала пшениці ледь не в чотири рази більше, ніж складає споживання всередині країни.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, українські аграрії вже зібрали близько 40 млн тонн нового врожаю.

Шмигаль підкреслив, що уряд, своєю чергою, продовжує допомогу українським фермерам та виробникам за різними напрямками.

Так, від початку року видано 31,5 млрд грн доступних кредитів за програмою “5-7-9” для майже 6,5 тис. господарств.

“Маємо також позитивні новини щодо грантової програми єРобота. Видано вже більш ніж 1 млрд грн безповоротних грантів на висадку нових садів і на створення теплиць. Допомагаємо аграріям на деокупованих територіях. Виплачуємо 8 тисяч гривень безповоротної допомоги за кожен гектар для фермерів, які обробляють до 120 гектарів”, – відзначив очільник уряду.

Він нагадав, що продовжує працювати 30% знижка від “Укрзалізниці” на перевезення залізницею експортної сільгосппродукції з прифронтових територій.

Також працює програма компенсації аграріям за купівлю сільгосптехніки українського виробництва. За перші 4 місяці роботи цієї програми придбано вже понад 850 одиниць техніки на більш ніж 900 млн грн. Держава компенсувала 153 млн грн.

Ринок розмінування сільгоспземель теж набирає оберти. Вже є заявки на розмінування майже 5 тисяч ділянок загальною площею понад 21 тис. гектарів. Відбуваються перші аукціони в системі Prozorro.

Джерело: Укрінформ

Джерело: Новини аграрного бізнесу

Читайте також