Україні очікується найближчим часом здорожчання хлібобулочних продуктів. Ріст цін буде не стрімким, але помітним.
Про це розповів віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко. За його словами, на підняття вартості впливає низка факторів.
“Здорожчання хліба, булочок і інших хлібобулочних виробів – це наслідок здорожчання складових собівартостей і не більше. Говорити про те, що збільшується рентабельність, не доводиться. На жаль, вона тільки падає”, — каже експерт.
Він наголошує, що наразі пекарські підприємства не встигають навіть компенсувати підняття цін на сировину здорожчанням продукції. Тому сьогодні хлібопекарі працюють десь у нульову рентабельність.
“У першу чергу, у нас відбувається здорожчання сировини, яка лише за період травня-червня зросла у вартості майже на 40%. Ну і ми знаємо, яка ситуація в енергетиці, звичайно, це теж додає витрат”, — пояснює Тараненко.
За його словами, це не привід припиняти чи обмежувати виробництво, адже пекарі не можуть залишити населення, підрозділи ЗСУ, без основного продукту харчування — хліба. Тому виробники вимушені йти на підняття ціни на продукцію.
“Найближчим часом я не бачу підстав для різкого зростання, але якщо враховувати тенденції, які спостерігаються на ринку зерна і, відповідно, борошна, то ми очікуємо певного зростання“, — додає експерт.
Джерело: Телеграф
Джерело: AR