Головна Важливе «Зима буде надзвичайно складною» – ООН про атаки РФ на енергетичну інфраструктуру України

«Зима буде надзвичайно складною» – ООН про атаки РФ на енергетичну інфраструктуру України

by host

Російські удари по енергетичній інфраструктурі України завдали значної шкоди і з наближенням зими можуть призвести до ще більш руйнівних наслідків, заявили спостерігачі ООН із прав людини.

В оприлюдненій 19 вересня доповіді Моніторингової місії Організації Об’єднаних Націй із прав людини в Україні, що ґрунтується на результатах візитів на місця, інтерв’ю з технічними експертами, представниками енергетичних компаній, місцевими жителями і посадовцями, описано далекосяжні наслідки російських атак.

В ООН наголосили, що руйнування енергетичної інфраструктури ставить під загрозу життєво важливі послуги, як-от водопостачання і водовідведення, опалення, охорону здоров’я, освіту й економіку, а особливо страждають вразливі групи населення, зокрема літні люди, люди з інвалідністю, внутрішньо переміщені особи і малозабезпечені сім’ї.

«Наслідки для цивільного населення від цих атак були цілком передбачуваними, – постраждали мільйони людей», – підкреслила голова ММПЛУ Даніель Белль.

«Ця зима буде надзвичайно складною, – додала вона. – Люди, ймовірно, зіткнуться з регулярними відключеннями електроенергії по всій країні. Будь-які нові атаки, що призведуть до триваліших відключень, можуть мати катастрофічні наслідки».

В ООН закликали Росію негайно припинити атаки на енергетичну інфраструктуру України, зазначаючи, що знищення критично важливих енергооб’єктів порушує принципи міжнародного гуманітарного права, що покликані захищати цивільних осіб.

Міжнародне співтовариство у місії ООН закликали спрямувати першочергову допомогу на ремонт і відновлення енергосистеми України.

«Наслідки цих атак будуть довготривалими і потребують комплексного підходу, – сказала Даніель Белль. – Національні й міжнародні партнери повинні об’єднати зусилля для відновлення критично важливої інфраструктури і притягнення до відповідальності винних осіб за скоєну шкоду».

В ООН нагадали, що в період з 22 березня до 31 серпня російські збройні сили здійснили дев’ять масштабних хвиль скоординованих атак на енергетичну інфраструктуру України, завдавши ударів по об’єктах у 20 з 24 областей, що перебувають під контролем України, включно з Києвом. Ці атаки, із застосуванням ракет, боєприпасів і безпілотників, завдали серйозної шкоди ключовим об’єктам енергетики, зокрема тепловим, гідро- та сонячним електростанціям. Внаслідок ударів загинули щонайменше 18 людей, ще 84 – зазнали поранення.

У доповіді наголошується, що російські удари призвели до втрати близько 9 гігават виробничих потужностей, що становить половину обсягу, необхідного Україні в зимовий період. За даними однієї з великих енергетичних компаній, на яку посилається доповідь, внаслідок атак 2024 року було пошкоджено втричі більше енергоблоків, ніж узимку 2022-2023 року.

Пошкодження спричинили віялові відключення електроенергії по всій країні, у деяких містах під час літньої спеки вимкнення тривало по 12 і більше годин на добу. У доповіді наголошується, що взимку ці наслідки можуть бути ще серйознішими через низьку температуру. За прогнозами експертів, опитаних ММПЛУ, взимку відключення електроенергії триватимуть від чотирьох до 18 годин щодня.

Читайте також