Головна Агросектор Яйця із дріжджів та молоко без корів: Стартапи отримали рекордні інвестиції на нову їжу

Яйця із дріжджів та молоко без корів: Стартапи отримали рекордні інвестиції на нову їжу

by host

Європейські стартапи, що спеціалізуються на ферментації їжі, демонструють значний ріст інвестиційної активності у 2024 році.

За перші шість місяців 2024 року їм вдалося залучити понад €164 млн, що перевищує показник за весь 2023 рік, коли сума інвестицій склала €100 млн, свідчать дані звіту європейського The Good Food Institute (GFI).

Основна частина інвестицій надійшла до компаній, що займаються біомасовою ферментацією, яка використовує подібний до виробництва пива чи йогурту метод для вирощування великої кількості мікопротеїнів з грибів. 

Такі стартапи залучили понад €115 млн, що значно більше, ніж €67 млн, залучених у 2023 році.

 

Крім того, стартапи, які працюють з прецизійною ферментацією – процесом, що використовує дріжджі для виробництва інгредієнтів як то геме або справжні білки яєць і молока, – залучили €49 млн, що перевищує €33 млн, залучені у 2023-му.

ProteinDistillery отримав €15 млн для масштабування виробництва мікопротеїнів із відходів пивоваріння. Infinite Roots залучив €53 млн для реалізації аналогічних цілей. 

Ще одним важливим гравцем став фінський стартап Enifer, який отримав €36 млн на запуск нової фабрики.

GFI зазначає, що інвестиції в інноваційні стартапи спрямовані на розширення виробничих потужностей та підготовку до виходу продукції на ринок, що є одним із ключових викликів для європейського сектору ферментації. 

Згідно зі звітом, відсутність необхідної інфраструктури є одним із головних бар’єрів на шляху розвитку галузі, тому стартапи активно використовують залучені кошти для створення виробничих об’єктів. 

Джерело: newfood.ua

Джерело: Новини аграрного бізнесу

Читайте також