Ожина є цікавою нішею на ринку ягідних культур, яка, незважаючи на обмежений обсяг свіжих ягід та нестабільність ринку переробки, продовжує користуватися попитом. Експерти зазначають, що з 2021 року в Європейському Союзі спостерігається значне зростання попиту на заморожені плоди ожини.
Про це розповідає News IO
Олександр Ярещенко, кандидат сільськогосподарських наук з Інституту садівництва НААН, наголошує: «В силу того, що ожина є ніцевою культурою, ринок залишається обмеженим. Проте, з 2021 до 2023 року попит на цю ягоду зріс на 50 відсотків. Лише у 2024 році попит знизився на 15%. Є зацікавленість у наявності ожини на ринку, а також ціна на неї залишається стабільною».
Переваги ожини для агровиробників
Ожина відзначається скороплідністю та високою врожайністю, яка може досягати 25-30 тонн на гектар і більше. Багато сортів ожини не мають серйозних проблем зі шкідниками та хворобами, що робить їх привабливими для вирощування.
Згідно з думкою експерта, перший «сигнальний» врожай ожини можна збирати вже на наступний рік після посадки, а повне плодоношення плантації настає з третього сезону. Тривалість використання плантації може становити близько 15 років. В Україні є великий вибір сортів ожини з різними термінами дозрівання, які зареєстровані в Держреєстрі. Серед них популярні сорти, такі як Карака Блек, Натчез, Уошіта, Чачанска бестерна, Тріпл Кроун, Осадж та Вон.
Зростаючий інтерес до замороженої продукції
«Ринок замороженої ожини (IQF) розвивається швидкими темпами завдяки зростаючому попиту на здорові та зручні продукти. Ці ягоди поєднують смак, поживну цінність і зручність, що змінює споживчі вподобання в різних регіонах світу, включаючи Європейський Союз. Попит на заморожену ожину особливо помітний у таких секторах, як виробництво продуктів харчування, фармацевтика та косметика, адже її універсальність і корисні властивості сприяють популярності», – додав Ярещенко.