Зміна клімату значно впливає на якість та постачання перцю чилі, який втрачає свою традиційну гостроту. У багатьох регіонах світу помічені перебої з постачанням цього продукту, а його смак стає менш вираженим. Посуха, тривала спека та інші екстремальні погодні умови створюють стресові умови для молодих рослин, перешкоджаючи їхньому цвітінню.
Про це розповідає News IO
Науковиця Карма Бхутіа з Центрального сільськогосподарського університету доктора Раджендра Прасада в Індії акцентує увагу на високій чутливості перцю чилі до будь-яких погодних змін. «Перець чилі дуже чутливий до будь-яких змін погоди», — зазначила вона. Фахівчиня додає, що оптимальна температура для росту цієї культури становить від 25 до 30 градусів.
Різноманітність сортів і вплив клімату
У світі налічується близько 4000 сортів перцю чилі, таких як халапеньо, хабанеро та пташине око. Вони відрізняються за кольором, розміром і ступенем гіркоти. Смак визначається групою алкалоїдів, зокрема капсаїцином, який відповідає за тепловий ефект. За словами експертів, знайти ідеальні умови для вирощування чилі стає все важче через зміни клімату, які збільшують частоту екстремальних погодних явищ, таких як посухи, повені та надмірна вологість.
«Оскільки рослина поглинає велику кількість цієї додаткової вологи, вона вкладає її в м’якоть плодів перцю чилі. І гострота стає „розбавленою“», — пояснив агроеколог Крейг Крафт із Орегону (США).
Виклики перед агровиробниками
Виробникам перцю чилі доводиться стикатися з новими викликами через зміни клімату. Зміни у погоді змушують аграріїв шукати нові підходи до вирощування рослин, які б компенсували вплив непередбачуваних погодних умов і зберігали якісні характеристики перцю чилі. Незважаючи на складнощі, агровиробники намагаються адаптуватися до нових викликів і зберегти традиційні смаки та властивості культур.