В Україні стрімко підвищуються ціни на популярні продукти, що значно впливає на вартість традиційних страв. Зокрема, приготування салату олів’є за останній рік подорожчало на 27%, що суттєво перевищує загальну інфляцію в країні.
Про це розповідає News IO
«Є такий центр “Розумкова”, який зробив дуже цікаве опитування, який показав, що мінімум 44% українців сьогодні визнають, що вони економлять на харчах і купляють харчі гіршої якості. До речі, з того всього переліку опитаних 15% відмовились відповісти. Тобто, будемо вважати, що там не 44, а там по-хорошому під 60. А що це означає? Це означає, що середній клас, який раніше мав можливість купляти м’ясо, рибу, дорогий сегмент продовольчої корзинки, раптом почав переходити на більш дешевий сегмент», — пояснив член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.
Причини зростання цін
Експерти відзначають, що одним з головних факторів здорожчання овочів є несприятливі погодні умови, які спостерігалися цього року. Посуха та аномальна спека суттєво вплинули на врожайність, що призвело до зростання цін на овочі на 70% у порівнянні з попереднім роком.
Споживчі настрої українців
В умовах зниження реальних доходів українці вимушені економити на харчових продуктах, віддаючи перевагу дешевшим товарам. Середній клас, який раніше міг дозволити собі купівлю якісних продуктів, все частіше переходить на продукти нижчої якості.