Українські фермери мають унікальну можливість вирощувати озимий часник, який володіє значними перевагами завдяки природним умовам нашої країни. Особливістю місцевих озимих сортів є їх здатність активно стрілкуватись та формувати «повітрянку», що створює суттєву конкурентну перевагу над виробниками з Європи та Азії.
Про це розповідає News IO
Сергій Паращенко, засновник компанії «Чистий продукт», поділився своїми думками у статті для журналу «Садівництво по-українськи». Він зазначив, що «повітрянка (насіння часнику) є природнім оздоровленням – сорт починає працювати з чистого листа, вільний від основних хвороб». Завдяки цьому українські сорти часнику не піддаються виродженню, на відміну від китайських, іспанських, індійських та італійських, де кліматичні умови не дозволяють стабільно вирощувати стрілкуючі сорти.
Досвід закордонних виробників
Паращенко наводить приклад французьких аграріїв, які створили спеціальні кооперативи для вирощування насіннєвого часнику. Вони використовують технології інвітро для оздоровлення посадкового матеріалу у спеціалізованих теплицях. Однак, такий підхід є досить затратним, адже вирощування одного зубчика може коштувати до одного євро та тривати до п’яти років.
«Для українського озимого часнику всього цього не треба – сама природа подарувала нам ідеальні умови», – підкреслив Паращенко. Природні кліматичні переваги України дозволяють вирощувати якісний часник без необхідності значних фінансових вкладень в удосконалення садивного матеріалу.