У Великій Британії споживачам вперше пропонують частування для свійських тварин, вироблене з м’яса, отриманого в лабораторії. Ласощі, які містять 4% курячого м’яса, вирощеного компанією Meatly, лондонським стартапом, складаються також з рослинних компонентів. Ця компанія стала першою у світі, яка отримала дозвіл на використання культивованого м’яса в кормах для домашніх тварин.
Про це розповідає News IO
Процес виробництва та екологічні переваги
М’ясо, вирощене в лабораторії, отримують шляхом збору зразка клітин з курячого яйця і подальшого їх вирощування в біореакторі, який є сталевим резервуаром для розвитку клітин. Цей процес відбувається в поєднанні з водою та поживними речовинами. Протягом кількох тижнів формується білкова маса, що вимагає значно менше ресурсів та призводить до зниження викидів вуглецю в порівнянні з традиційним тваринництвом.
Обмежена серія та доступність
Ласощі під назвою «Chick Bites», створені у співпраці з брендом кормів для домашніх тварин, випускаються обмеженою серією і наразі доступні лише в одному магазині мережі Pets at Home в Лондоні. Процес виробництва в компанії Meatly передбачає отримання з одного курячого яйця лише одного клітинного зразка, що дозволяє створювати «нескінченну кількість м’яса». Клітини ростуть на суміші амінокислот, вітамінів та мінералів протягом приблизно тижня, після чого м’ясо готове до вживання і має консистенцію, схожу на «курячий паштет».
Таке м’ясо має аналогічні поживні властивості до натурального, але не містить стероїдів, гормонів або антибіотиків. Виробники стверджують, що його виробництво вимагає на 50-60% менше землі, на 30-40% менше води та призводить до 40% зниження викидів CO2 в порівнянні з традиційними методами тваринництва.
«М’ясо, що культивується, отримують, збираючи зразок клітин тварин – у даному випадку з курячого яйця».