В Україні завершився збір врожаю, в результаті якого аграрії намолотили вже 71,4 млн тонн зернових та олійних культур. Згідно з попередніми даними, з цієї кількості, зернові склали 52,1 млн тонн, а олійні – 19,3 млн тонн.
Про це розповідає News IO
Ось як розподілилися результати по окремих культурах:
- Пшениця – обмолочено 22,4 млн тонн (100%), намолочено 22,4 млн тонн;
- Ячміль – обмолочено 5,6 млн тонн (100%), намолочено 5,6 млн тонн;
- Воскресіння – обмолочено 470,5 тис. тонн (100%), намолочено 470,5 тис. тонн;
- Кукурудза – обмолочено 22,3 млн тонн (88%), намолочено 3,5 млн тонн;
- Просо – обмолочено 161 тис. тонн (95%), намолочено 88,1 тис. тонн;
- Гречка – обмолочено 127,2 тис. тонн (99%), намолочено 87,8 тис. тонн;
- Соняшник – обмолочено 10 млн тонн (97%), намолочено 4,8 млн тонн;
- Соєві – обмолочено 5,9 млн тонн (98%), намолочено 2,6 млн тонн;
- Ріпак – обмолочено 3,5 млн тонн (100%), намолочено 1,3 млн тонн.
За попередніми оцінками, середня урожайність зернових культур досить вражаюча, адже вона становить 76,9 ц/га у пшениці, 69,1 ц/га в ячменю та 66,8 ц/га в кукурудзі. Це свідчить про високі досягнення українських аграріїв в умовах конкурентного ринку та кліматичних викликів.
Додатково цікавим фактом є те, що 16 областей України залучили до збору врожаю 238,1 тис. тонн зернових, з яких 92% було зібрано у різних регіонах. Найбільше врожаю виявили у Дніпропетровській – 11,4 млн тонн соняшникових, Кіровоградській – 4,1 млн тонн та Одеській – 4,6 млн тонн.
Загалом, цьогорічна кампанія стала яскравим доказом працездатності та стійкості українських аграріїв, які навіть у непростих умовах здатні отримувати задовільні результати. Це є важливим внеском у продовольчу безпеку країни і може стати надійною основою для подальшого розвитку аграрного сектору.