Головна Агросектор Українська пшениця стає більш конкурентоспроможною: ціна може сягнути 230 $/т

Українська пшениця стає більш конкурентоспроможною: ціна може сягнути 230 $/т

Про це розповідає News IO

На українському ринку пшениці продовжується зростання цін через зниження врожайності і обмежену пропозицію зерна та високий попит з боку імпортерів.

Про це повідомляє пресслужба Всеукраїнської аграрної ради з посиланням на аналітичний відділ сільськогосподарського кооперативу ПУСК.

Експерти  прогнозують, що підвищувальна цінова динаміка триватиме щонайменше до кінця жовтня.

Ціна на продовольчу пшеницю зростає

“На тлі кліматичних проблем і зниження врожаю в Європейському Союзі українська пшениця стає більш конкурентоспроможною, особливо для азійських країн. Наразі умовна ціна в портах наближається до 210 $/т, і є потенціал для зростання до 220 $/т”, — підкреслюють аналітики.

Вони зауважують, що вагомим фактором зростання цін є також високі темпи експорту української пшениці. 

“Експорт із України вже досягнув 900 тисяч тонн, що свідчить про стабільний попит. Ринок працює “з коліс”, без значних накопичень у портах, що підтримує стабільність цін”, — пояснюють експерти.

Також додатково ціни підтримують новини з російського ринку. 

“Російські експортери домовилися про мінімальну ціну на свою пшеницю на рівні 250 $/т, що дає українському ринку можливості для зміцнення позицій, оскільки азійські імпортери шукають альтернативи в умовах дефіциту”, — наголошують аналітики.

Вони додають, що ціна на продовольчу пшеницю також зростає на внутрішньому ринку України. 

Наразі ціна на пшеницю 2-го класу вже перевищує 9700 грн/т, що робить внутрішній ринок більш привабливим для реалізації продукції.

За прогнозами експертів, обмежена пропозиція зерна стимулюватиме подальше зростання цін. Вони очікують, що у грудні-січні ціни в портах на пшеницю можуть сягнути 230 $/т.

Джерело: Агроновини