Обсяги експорту свинини в Україні вже півроку перевищують імпорт, що свідчить про зменшення закупівельних активностей на міжнародних ринках. Про це повідомляють аналітики Асоціації “Свинарі України” (АСУ), посилаючись на попередні дані митної статистики.
Про це розповідає News IO
Восени до України надійшло трохи менше 193 тонн охолодженого та замороженого свинячого м’яса, що є певним зменшенням порівняно з червнем 2024 року. Загальний обсяг імпорту свинини за 11 місяців склав 2,15 тисячі тонн, що прирівнюється до обсягів імпорту в вересні чи жовтні минулого року. Це майже на чверть менше, ніж сумарний експорт за аналогічний період.
Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі
Аналітики зазначають, що Україна має позитивне зовнішньоторгове сальдо по охолодженій та замороженій свинині, яке в грошовому вираженні становить майже 1,4 мільйона доларів США. Хоча цьогорічні експортні досягнення виглядають скромно на тлі загальної внутрішньої пропозиції (близько 0,6% сукупної чи 0,8% промислової), обсяги експорту за 11 місяців утричі перевищують показники минулого року. Очікується, що річний обсяг становитиме близько 3 тисяч тонн, що наближається до рівня 2021 року, коли за кордон було реалізовано 3,8 тисячі тонн свинини.
Стратегія збереження статусу
Експерти підкреслюють важливість підтримання статусу нетто-експортера, що можливе за рахунок збільшення зовнішніх поставок. Важливим фактором, що сприяє цьому, є сприятлива цінова кон’юнктура на внутрішньому ринку. Однак, якщо вона зміниться, Україні доведеться поновити імпорт.