Україна зробила значний крок вперед у сільськогосподарській галузі, розпочавши експорт фундука. Минулого року з України було експортовано понад 100 тонн цього горіха.
Про це розповідає News IO
Євген Кузін, аналітик плодоовочевого ринку проекту EastFruit, поділився цією інформацією на форумі «Інтенсивне садівництво: зерняткові, кісточкові, горіх», що відбувся у Львові. Він зазначив, що, хоча обсяги експорту поки невеликі, цей крок має значне значення, оскільки раніше фундук ввозився до України з-за кордону.
Розвиток вітчизняного виробництва
Експерт підкреслив важливість активної спільноти фундуківників в Україні. За його словами, завдяки їх зусиллям, країна змогла не лише зменшити залежність від імпорту, а й відкрити власний експортний напрямок.
«У нас дуже активна спільнота фундуківників, – наголосив аналітик EastFruit. – Головне, щоб не повторювалася історія з експортом волоських горіхів, який поступово знижується з однієї причини – через брак якості українського продукту. Плюс на ринку з’являються нові гравці, той самий Китай, який поступово витісняє інших гравців з цього ринку».
Виклики та перспективи
Євген Кузін закликає українських виробників робити акцент на якості продукції, щоб уникнути проблем, які зараз виникають з експортом волоських горіхів. Зростання конкуренції на світовому ринку, зокрема з боку Китаю, є ще одним викликом для українського фундуківництва.
Таким чином, Україна має потенціал для подальшого розвитку експорту фундука, якщо зосередиться на підвищенні якості своєї продукції та ефективно використовуватиме наявні можливості на світовому ринку.