Естонська компанія Äio залучила 6,1 млн євро для будівництва нового заводу, який використовуватиме технологію ферментації для створення альтернатив пальмовій олії та тваринним жирам.
Інвесторами стали Voima Ventures, 2C Ventures, Nordic Foodtech VC, а також фонд SmartCap Green Fund, підтриманий Естонією та ЄС.
Äio спеціалізується на перетворенні відходів деревообробної та сільськогосподарської промисловості на жири та олії, які можуть замінити продукти, що завдають шкоди планеті.
Використовуючи спеціалізовані дріжджі, компанія перетворює цукри з тирси на харчові жири, зменшуючи вплив на довкілля. Технологія виробництва значно швидша та екологічніша, ніж традиційне отримання пальмової олії.
Після успішного залучення коштів, Äio планує побудувати демонстраційний завод, який дозволить масштабувати виробництво та відповідати попиту на альтернативи жирів у харчовій, косметичній та побутовій індустріях. Ця ініціатива є важливим кроком у боротьбі з екологічними проблемами, пов’язаними з вирубкою тропічних лісів для вирощування пальмових дерев.
Засновники Äio, Немаїла Бонтурі та Петрі-Яан Лахтве, розпочали цей проєкт після досліджень у Талліннському технологічному університеті. За допомогою «червоних дріжджів», запатентованих Бонтурі, вони створюють жири, що можуть замінити пальмову олію в харчових продуктах, тваринні жири — в кулінарії, а риб’ячий жир та олії насіння — у косметиці та побутовій хімії.
За словами Бонтурі, олії Äio допомагають знизити використання землі на 97% і скоротити споживання води у 10 разів порівняно з традиційним виробництвом пальмової олії. Також процес виробництва через ферментацію відбувається у 10 разів швидше.
Очікується, що новий завод буде відкритий у 2026 році, і це допоможе виробляти десятки тонн продукту щорічно. Компанія уже співпрацює з багатьма міжнародними партнерами для розробки продуктів на основі своїх інноваційних жирів.
Джерело: newfood.ua
Джерело: Аграрні новини