Головна Агросектор Програми «Зроблено в Україні» сприяють розвитку агропереробки та виходу на ринки ЄС – Мінекономіки

Програми «Зроблено в Україні» сприяють розвитку агропереробки та виходу на ринки ЄС – Мінекономіки

by host

Про це розповідає News IO

Програми державної політики «Зроблено в Україні» сприяють розвитку агропереробного сектору та збільшенню експорту продукції з високою доданою вартістю до країн ЄС.

Про це йшлося під час форуму для переробних підприємств «Курс на агропереробку. Як масштабувати бізнес і де брати гроші?», передає  Міністерство економіки.

«Серед переробних галузей розвиток агропереробки для нас є одним з ключових. Бо, якщо аналізувати експорт сировини з України, то якраз агросировина займає одне із провідних місць. І наша мета, щоб у найближчій перспективі весь цей обсяг перероблювався у нас, і ми постачали в ЄС та на інші міжнародні ринки не сировину, а продукцію з доданою вартістю. Це дасть змогу підвищити вартість експорту агросектору від 3 до 10 разів, залежно від категорії продукції», — зазначив заступник міністра економіки Андрій Телюпа.

Учасникам форуму представили програми політики «Зроблено в Україні», на реалізацію яких цьогоріч в державному бюджеті закладено 45 млрд грн, якими мають можливість скористатись підприємці.

За словами Телюпи, цього місяця запустили програму компенсацій 15% за придбання колісної техніки українського виробництва. Крім того, спрощено умови для грантів переробним підприємствам – зменшено вимогу щодо створення робочих місць з 25 до 5, а програма «Доступні кредити 5-7-9%» поступово змінює фокус на інвестиційні цілі та переробку.

Зазначається, що для стимулювання несировинного експорту у межах «Зроблено в Україні» вже працюють Експортно-кредитне агентство, Офіс підтримки підприємництва та експорту і онлайн-платформа Nazovni. На міжнародних виставках створюються національні стенди українських виробників.

Телюпа також зауважив, що пріоритетними для експорту є вітчизняні хлібобулочні вироби, борошно, злаки у вигляді пластівців, паста, молоко та вершки, згущене молоко, кисломолочні продукти та сироватка.

Водночас перспективними є розвиток глибинної переробки та експорт до ЄС окремих органічних сполук, які є результатом глибокої переробки пшениці та кукурудзи. За його словами, в Україні вже є перші такі заводи.

Для українських виробників пріоритетними є ті ринки, які вже купують багато вітчизняних товарів, а також звідки Україна імпортує, зазначив Телюпа.

Джерело: AR