У сучасному суспільстві спостерігається підвищений інтерес до вживання менших кількостей алкоголю, особливо серед молоді. На тлі цих тенденцій експерти закликають європейських виноробів адаптуватися до зростаючого попиту на слабоалкогольні та безалкогольні вина, що може стати ключем до покращення економічної ситуації в секторі.
Про це розповідає News IO
Згідно з даними, жителі Європейського Союзу спожили 107 мільйонів гектолітрів вина у 2023 році, що свідчить про значну частку у світовому споживанні, хоча загальний тренд споживання продовжує знижуватись протягом останніх років.
Тенденції споживання в ЄС
З 2010 по 2020 рік споживання вина в ЄС зменшилося майже на 25%. Експерти прогнозують, що це зниження продовжиться, хоча й повільними темпами. Основними причинами є проблеми зі здоров’ям та зміна звичок споживання алкоголю, що спонукало до розробки нових продуктів – слабоалкогольних та безалкогольних напоїв.
Ініціативи Єврокомісії та ринкові перспективи
У минулому році Єврокомісія створила аналітичну групу для вивчення ситуації на винному ринку. Основною метою цього кроку стало «вирішення поточних проблем, з якими стикається виноробний сектор: екстремальні погодні умови, адаптація до змін клімату та еволюція смакових переваг споживачів», як зазначив журналіст Херардо Фортуна.
«Експорт вина скоротився, а внутрішнє споживання також знизилося», – зазначив Фортуна.
Аналітична група радить виноробам зосередитися на розвитку сегмента слабоалкогольних і безалкогольних вин, оскільки їх популярність зростає. Очікується, що розмір світового ринку безалкогольного вина зросте з майже 8 млрд євро до 14 млрд євро до кінця 2031 року.
Ці дані свідчать про щорічний ріст на понад 10%, а найбільші ринки збуту охоплюють США, Канаду, Австралію та Індію.