Про це розповідає News IO
Максимум, якого може сягнути внутрішня переробка ріпаку у 2024 році, — 400 тис. т, заявили в асоціації «Укроліяпром», пише Latifundist.com.
Експерти вважають, що на переробку йтиме ріпак, який не пройде по експортних параметрах. З десяток заводів включилось в переробку ріпаку, але масово цього не станеться. Ціни на ріпак високі, а вартість олії майже така як соняшникова.
«Ми вже бачимо по статистиці, що в серпні експортують мільйон тонн ріпаку. Ну або близько до того. Якщо такі темпи збережуться, ріпаку в країні не лишиться за три місяці, бо всього зібрали 3,3 млн т. Тобто ми вийдемо на довоєнну динаміку. Минулого маркетингового року ми переробили мільйон тонн ріпаку, бо були дорога логістика, а сусідні країни ввели заборону на імпорт. Це спрацювало на внутрішню переробку», — зазначили в асоціації.
В «Укроліяпром» додали, що є ще один фактор, який вплине на ситуацію з ріпаком. Європа збере його менше, жовтні зазвичай включається Канада, вона вирощує каноли за 20 млн т, і теж багато поставляє в ЄС. Європа в середньому імпортує 7 млн т.
«Якщо до жовтня ми поставимо наш врожай, значить «проскочимо», не вступивши в жорстку конкуренцію», — кажуть в асоціації.
Джерело: Аграрні новини