Головна Агросектор Обговорення змін у регулюванні харчових ароматизаторів з МОЗ та Мінагрополітики

Обговорення змін у регулюванні харчових ароматизаторів з МОЗ та Мінагрополітики

Європейська Бізнес Асоціація взяла участь у важливій зустрічі з представниками Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства охорони здоров’я України та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів. На робочій нараді були обговорені ключові питання щодо вдосконалення нормативної бази в області харчових ароматизаторів та безпеки харчів.

Про це розповідає News IO

Основні теми зустрічі

Серед першочергових питань було розглянуто стан розробки змін до нормативних актів, що регулюють використання харчових ароматизаторів з прекурсорами, такими як піперональ, сафрол та фенілоцтова кислота. Представники МОЗ повідомили, що працюють над змінами до постанови Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 року №770. Бізнес-спільнота наголосила на важливості перегляду списку речовин, що можуть негативно вплинути на різні галузі, включаючи парфумерію та виробництво мийних засобів.

Також було приділено увагу розробленню нормативних актів для реалізації Законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» і «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами». Представники МОЗ зазначили, що деякі акти вже прийняті, і ведеться робота над порядком державної реєстрації.

Інші важливі питання

Обговорювалися також питання створення державного реєстру об’єктів, відповідно до Закону України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами», та перегляд Державних санітарних правил щодо «Максимально допустимих рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах».

«Європейська Бізнес Асоціація висловлює подяку представникам Мінагрополітики та МОЗ за організацію цієї важливої зустрічі, а також за відкритий діалог із бізнес-спільнотою. Сподіваємося на продовження конструктивної співпраці у майбутньому.»

Також було розглянуто наказ МОЗ від 4 квітня 2023 № 625, що стосується допустимих залишків пестицидів у харчових продуктах, а також норми щодо радіонуклідів. Асоціація висловила сподівання на подальшу плідну співпрацю з державними органами для покращення регулювання у сфері безпеки харчових продуктів.