Міністерство оборони затвердило оновлені технічні вимоги для польових добових раціонів, що тепер передбачають можливість закупівлі халяльних та кошерних сухпайків для військовослужбовців, які дотримуються норм ісламу або юдаїзму.
Про це розповідає News IO
Відтепер – різні види сухпайків для релігійних потреб
Відповідно до нової специфікації, сухпайки складатимуться зі сніданку, обіду і вечері. До складу входять готові до споживання перші та другі страви. Асортимент залежить від типу пайка: звичайний, халяльний чи кошерний. Зокрема, до першої страви можуть входити борщ із яловичиною або супи з м’ясом свинини, курятини, баранини чи яловичини. Другі страви представлені різноманітними кашами з м’ясом свинини, яловичини, баранини, курятини тощо.
«Залежно від типу сухпайка (звичайний, халяльний чи кошерний) асортимент перших страв складається з борщу з м’ясом яловичини або супів з м’ясом свинини, курки, баранини або яловичини. Відповідно і перелік других страв включає, зокрема, різноманітні каші зі свининою, яловичиною, бараниною, куркою тощо».
Суворі стандарти та сертифікація
Усі страви фасуються у спеціальні реторт-пакети, які забезпечують тривалий термін зберігання. Згідно із новими вимогами, халяльні продукти мають бути сертифіковані акредитованими органами, які мають право на таку сертифікацію в Україні або в арабо-мусульманських країнах. Кошерні продукти повинні відповідати нормам кашруту та не містити компонентів, заборонених для кошерного харчування.
Очікується, що найближчим часом Державний оператор тилу оголосить тендер на закупівлю додаткової партії сухпайків, до складу яких, згідно із новою технічною специфікацією, вже увійдуть халяльні та кошерні меню.
Директорка програми харчування державного оператора тилу Галина Літош зазначає, що основна мета – зробити харчування Збройних сил України не лише збалансованим, а й людиноцентричним, враховуючи персональні релігійні переконання та вподобання кожного військовослужбовця. Водночас, виробництво таких інклюзивних пайків вимагає більше ресурсів та врахування специфіки приготування кожної страви.
Нагадаємо, ще у серпні 2024 року Міністерство оборони анонсувало наміри розширити асортимент сухпайків, щоб врахувати різноманіття переконань військових, зокрема шляхом створення наборів із рослинними, кошерними та халяльними продуктами.