У Львові зафіксовано випадок ботулізму: 22-річна жінка потрапила до інфекційної лікарні в критичному стані після вживання м’ясних консервів, які їй подарували родичі.
Про це розповідає News IO
Завідувачка 4-го діагностичного відділення інфекційної лікарні Таміла Алексанян повідомила, що пацієнтка вживала консерви 12 березня, а перші симптоми захворювання з’явилися лише через чотири дні.
“У пацієнтки були нудота, блювота, сухість у роті, двоїння в очах, запаморочення. Вона не могла ковтати тверду їжу, не могла читати. Коли стало геть погано, жінка звернулася до лікарів Львівської обласної клінічної лікарні. Там запідозрили ботулізм і скерували пацієнтку в інфекційну лікарню Львова. У реанімацію інфекційної лікарні вона потрапила 17 березня у важкому стані”, – розповіли в лікарні.
Лікарі з’ясували, що жінка лише спробувала м’ясо консервів, але смак їй не сподобався, тому вона більше їх не вживала. Після відповідного лікування стан пацієнтки дещо покращився, хоча вона досі залишається в реанімації.
Симптоми та лікування ботулізму
Ботулізм є гострою інфекційною хворобою, що викликана токсином Clostridium botulinum, який міститься в неправильно виготовлених і збережених продуктах. Найчастіше збудник ботулізму виявляється в харчових продуктах домашнього приготування, зокрема в м’ясних, рибних, грибних та овочевих консервах, а також у соленій, в’яленій та копченій рибі.
Основні симптоми ботулізму
- порушення зору (двоїння або туман в очах), невиразність мови, труднощі при ковтанні, сухість у роті, м’язова слабкість;
- загальна інфекційна інтоксикація: пронос, блювота, можливе підвищення температури, болі в животі;
- при ураженні дихальних м’язів, що може призвести до дихальної недостатності та смерті без належної терапії;
- у дітей симптоми можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м’язової слабкості.