У провінції Юньнань на південному заході Китаю розпочали випробування нової технології виробництва крохмального продукту у формі рису, виготовленого з картоплі. Цей інноваційний підхід до переробки вже проходить перші етапи виробничих і продажних тестів. Лінія з виробництва запрацювала в листопаді, зазначають у Xinhua.
Про це розповідає News IO
Новий продукт має великий потенціал для переробки картоплі, яка відзначається високою врожайністю та широкою адаптацією, але має недовготривалий термін зберігання. Це може сприяти перетворенню картоплі на популярний базовий продукт харчування в Китаї, допомагаючи країні забезпечувати продовольчу безпеку.
Унікальна технологія
Академік Китайської академії наук, фізикохімік Ву Ці, протягом п’яти років працював над технологією, що змінює властивості макромолекул картопляного крохмалю на фізичному рівні. Це дозволило змінити форму ланцюжка крохмалю, роблячи «картопляний рис» легким у приготуванні.
Науковці розповіли, що «картопляний рис» був оброблений за високої температури та високого тиску, тому рис не потрібно мити та замочувати. Його можна готувати у звичайній електричній рисоварці як справжній рис, а кількість води та час приготування набагато менші, ніж у рису.
Після обробки продукт може зберігатися при кімнатній температурі тривалий час без необхідності вентиляції чи контролю температури та вологості, що робить його більш зручним у порівнянні зі свіжою картоплею, яка має високу вартість зберігання.
Перспективи виробництва
Лі Юлінь, генеральний менеджер компанії Zhaotong, що керує виробничою лінією, зазначив, що 2,5 тонни картоплі можна переробити на 1 тонну «картопляного рису», збільшуючи вихідну вартість продукту у 10 разів. Компанія вирощує картоплю на площі 158 тисяч гектарів, отримуючи з них 3,5 мільйона тонн продукції, загальна вартість якої становить приблизно 10 мільярдів юанів (близько 1,37 мільярда доларів США).
Лі Юлінь підкреслив, що картоплю можна вирощувати в більшості регіонів країни, а технологія переробки має значний потенціал для підтримки зусиль з подолання бідності.