Головна Агросектор Ізраїльська інновація знизить вартість лабораторного м’яса в рази — до $13 за кілограм

Ізраїльська інновація знизить вартість лабораторного м’яса в рази — до $13 за кілограм

Про це розповідає News IO

Ця технологія стала значним проривом на тлі занепокоєнь щодо низької ефективності наявних методів виробництва, які стримують масштабування альтернативного м’яса.

Зокрема, керівник дослідження, професор Яаков Нахміас з Єврейського університету в Єрусалимі, разом зі своєю командою розробив багаторазову фільтраційну технологію, яку можна масштабувати до біореакторів об’ємом 5000 літрів. 

Це дозволяє зменшити витрати на фільтри, обладнання та робочу силу приблизно на 40%. 

Крім того, було створено нове середовище без використання компонентів тваринного походження, що коштує всього $0,63 за літр, що знижує витрати у три рази.

“Цей прорив дозволяє знизити вартість культивованого м’яса до рівня органічного курячого м’яса, роблячи його більш доступним для споживачів та сприяючи створенню стійкої альтернативи традиційному тваринництву”, — підкреслює Нахміас.

Завдяки використанню технології перфузії дослідникам вдалося досягти значного збільшення виходу продукції – до 130 млн клітин на мілілітр, що дозволяє отримувати кілька “врожаїв” протягом понад 20 днів. 

Такий підхід дозволяє знизити вартість культивованого курячого м’яса до $13,6 за кілограм, що приблизно відповідає ціні органічного курячого м’яса.

Believer Meats вже будує завод у США площею 18 тис. кв. м, де планує виробляти щонайменше 10 тис. т культивованого м’яса щороку. Це може стати переломним моментом для всієї індустрії, запевнили розробники.

Джерело: newfood.ua

Джерело: Агроновини