Експорт українського м’яса птиці у грудні 2024 року досягнув 37,8 тисячі тонн, а за весь рік склав 446,6 тисячі тонн. Це на 6,3% більше, ніж у 2023 році, коли показник становив 419,9 тисячі тонн. Про це повідомила асоціація «Союз птахівників України» (СПУ).
Про це розповідає News IO
У грошовому еквіваленті експорт зростання склав 21%. Це зростання стало можливим завдяки підвищенню цін на зовнішніх ринках і змінам в асортименті експортованої продукції, що призвело до збільшення середньої ціни.
Основні імпортери українського м’яса птиці
Згідно з даними СПУ, найбільшими покупцями українського м’яса птиці у 2024 році стали:
- Нідерланди – 16,8%
- Саудівська Аравія – 13,4%
- Словаччина – 7,5%
- Ірак – 7,9%
Загалом частка країн ЄС у загальному експорті становила 30,5%, або 136,2 тисячі тонн.
Виробники курятини в Україні
Голова СПУ Сергій Карпенко у коментарі зазначив, що основними виробниками м’яса свійської птиці у 2024 році стали:
- Вертикально-інтегрований холдинг «МХП» (бренд «Наша Ряба»). У січні-вересні 2024 року компанія виробила 533,74 тисячі тонн курятини, половину з якої було експортовано. Виторг за цей період склав 2,26 мільярда доларів.
- ТОВ «Птахокомплекс «Дніпровський» (ТМ «Знатна курка», Ulas). Виробляє до 100 тисяч тонн курятини щорічно і має птахофабрики, розраховані на утримання понад 5 мільйонів курей.
- ТОВ «Агро-Овен» (ТМ «Золотко»). Має три птахофабрики з поголів’ям до 6 мільйонів курей і у 2023 році отримала 4,09 мільярда гривень виторгу.
- ТОВ «Луцька аграрна компанія» (ТМ Delika). Вирощує курей з максимальним поголів’ям 4,2 мільйона птахів.
- Фермерське господарство «Улар» (ТМ «Улар», Львівська область). Виробляє до 120 тисяч тонн продукції щорічно.
Сергій Карпенко також зазначив, що у 2024 році українська птахівнича галузь стикнулася з кількома важливими викликами, такими як зростання цін на зернові та олійні культури, які становлять 60-65% собівартості продукції, а також новими квотами на експорт до країн ЄС.
У 2025 році на успішність галузі вплине здатність уряду України продовжити автономні торгівельні заходи та відновити виробництво м’яса птиці до довоєнного рівня. Обмежена купівельна спроможність населення також матиме значний вплив на внутрішнє споживання продукції.