Головна Економіка Аналіз цін на базові продукти: олія дорожчає, а яйця стануть доступнішими

Аналіз цін на базові продукти: олія дорожчає, а яйця стануть доступнішими

Аналіз цін на базові продукти: олія дорожчає, а яйця стануть доступнішими

Згідно з останнім моніторингом цін, проведеним асоціацією “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ), на українському продовольчому ринку спостерігаються різноспрямовані цінові тенденції для базових продуктів харчування.

Про це розповідає News IO

Соняшникова олія: стійке зростання цін

За даними УКАБ, ціни на соняшникову олію в Україні продовжують зростати. Протягом останнього місяця вартість цього базового продукту збільшилась на 4%, досягнувши середнього показника у 77,5 гривні за пляшку.

При цьому експерти зазначають значну різницю в ціноутворенні між різними торговельними мережами. У роздрібних точках продажу вартість олії коливається в широкому діапазоні — від 31 до 72,2 грн за пляшку.

“Соняшникова олія продовжує дорожчати через стабільну високу вартість насіння соняшнику в оптових закупівлях. Вартість соняшнику зростала у зв’язку з активним попитом на переробних підприємствах та обмеженою пропозицією через менший урожай 2024 року”, — пояснюють аналітики УКАБ.

Особливо помітною є річна динаміка зростання цін на цей продукт. За останні 12 місяців олія подорожчала на 38%, що значно перевищує середні показники інфляції в продовольчому секторі.

Яйця: очікується зниження цін

На відміну від ситуації з олією, для яєць аналітики прогнозують протилежний тренд. Згідно з експертними оцінками, вже через півтора-два місяці споживачі можуть очікувати значного зниження цін на цей популярний продукт.

Фахівці звертають увагу на сезонні коливання цін на яйця, які є типовими для цього продукту. Влітку 2024 року вартість яєць становила близько 2,5 грн, а зараз ціна зросла. Проте з початком весни, коли виробництво традиційно збільшується, очікується зниження вартості.

Аналітики ринку рекомендують споживачам звертати увагу на ці тенденції при плануванні сімейного бюджету та здійсненні закупівель базових продуктів харчування.