Головна Агросектор Погодні умови були несприятливими для озимини, але говорити про врожай ще зарано

Погодні умови були несприятливими для озимини, але говорити про врожай ще зарано

by host

Погодні умови вересня майже у всіх регіонах України внаслідок тривалої і жорсткої посухи видалися несприятливими для отримання своєчасних і дружних сходів озимини. Такого висновку в своєму місячному звіті дійшли фахівці Національної академії аграрних наук України.

Так, середня температура повітря за місяць становила 20,7°С і була на 4,7°С вищою за середню багаторічну норму та в цей календарний термін відмічалася вперше за останні 10 років.

«Кількість опадів в вересні становила 19,1 мм, або 49% кліматологічної норми. Менше опадів у цей час за аналогічних умов спостерігалося лише у 2015 та 2020 рр. Середня відносна вологість повітря знаходилася на рівні 52%, що було на 11% менше середніх багаторічних значень. Упродовж минулого десятиліття дещо менші значення даного показника відмічалися тільки у 2020 р. Проте такий тривалий період (21 день) з відносною вологістю повітря менше 30% протягом вересня за цей час спостерігався вперше», – додали вчені.

Таким чином, на їх думку, після завершення вересня поки що зарано говорити про результати цьогорічної посівної кампанії, перспективи успішної зимівлі та вірогідність отримання вагомого врожаю в наступному році. Але за умови продовження осінньої посухи зерновиробників, безумовно, можуть очікувати суттєві матеріальні втрати в подальшому, які важко буде компенсувати отриманою продукцією.

«Проте, як показує практика останніх років, за порівняно сприятливої зими, якими б складними не були погодні умови осіннього періоду та весняно-літньої вегетації, вітчизняні сорти озимих зернових культур, зокрема пшениці озимої, які мають високий адаптивний потенціал, здатні забезпечити відмінні результати як за тривалої посухи, так і за надмірної вологозабезпеченості», – резюмували в НААН.

Джерело: АПК-Інформ

Джерело: Аграрні новини

Читайте також