Головна Суспільство РФ вивозить українських дітей до Білорусі, де їх перевиховують у «ворогів власного народу» – звіт

РФ вивозить українських дітей до Білорусі, де їх перевиховують у «ворогів власного народу» – звіт

by host

Правозахисники закликали Міжнародний кримінальний суд (МКС) провести розслідування щодо Білорусі та Росії, заявивши, що мають докази того, що сотні українських дітей були примусово вивезені до Білорусі під час повномасштабного вторгнення Росії, де їх «перевиховують», щоб вони виступили проти своєї Батьківщини, пише білоруська служба Радіо Свобода.

Український правозахисний центр Zmina повідомив 23 вересня, що його експерти разом з колегами з Freedom House та Українським регіональним центром прав людини подали до Гаазького суду заяву, в якій задокументували «політичну індоктринацію та військове перевиховання українських дітей на території Білорусі».

Правозахисники заявили, що документи та ексклюзивні дані підтверджують «участь білоруських агентів у викоріненні української етнічної у дітей, перетворюючи їх на ворогів власного народу».

У доповіді йдеться про 18 організацій у Білорусі, які були ідентифіковані як причетні до того, що щонайменше 2 219 українських дітей віком від 6 років піддавалися формам «дискримінаційного тиску».

Раніше цього року докази, зібрані білоруською службою Радіо Свобода і програмою «Схеми» української служби Радіо Свобода, підтвердили докази, подібні до тих, що були оприлюднені правозахисними організаціями.

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували близько 20 тисяч дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно. Українські правозахисники наполягають, що дітей, силоміць переміщених із України, «сотні тисяч».

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордери на арешт Володимира Путіна і Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій та переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України.

Повернути в Україну, за даними влади, поки що вдалося близько пів тисячі дітей.

Читайте також