Головна Суспільство Катування полонених в РФ є широко розповсюдженими і мають систематичний характер – Комісія ООН

Катування полонених в РФ є широко розповсюдженими і мають систематичний характер – Комісія ООН

by host

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування щодо України задокументувала нові випадки катувань, скоєних російською владою проти цивільних осіб та військовополонених, йдеться у доповіді голови відомства Еріка Мьосе на 57-й сесії Ради з прав людини.

«Ми зібрали докази сексуального насильства, яке застосовувалося як катування, переважно до чоловіків-жертв у місцях позбавлення волі, а також зґвалтувань жінок у селах, що перебувають під російським контролем. Під час попередніх мандатів Комісія підкреслювала, що катування, які застосовуються російською владою, є широко розповсюдженими і систематичними», – вказано у доповіді.

У рамках цього мандату Комісія виявила додаткові спільні елементи у застосуванні катувань російською владою, що підтверджує висновок про їхню систематичність.

«Одним з таких елементів є узгодженість практик у місцях позбавлення волі, де утримуються затримані з України в Російській Федерації, а також відтворення цих практик у кількох великих пенітенціарних установах на окупованих територіях України. Інший спільний елемент, що випливає з доказів, вказує на скоординоване використання персоналу певних служб Російської Федерації, причетного до катувань, у всіх місцях несвободи, які досліджувала Комісія. Ще однією спільною рисою є повторюване застосування сексуального насильства як форми катувань майже в усіх цих місцях несвободи», – йдеться у повідомленні.

За даними Комісії ООН, кількість жертв збройного конфлікту на сьогодні становить понад 11 743 загиблих і 24 614 поранених цивільних осіб.

У червні Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) повідомляла, що кожен з 600 цивільних або військовополонених, що були звільнені з російського полону, розповіли про катування та жорстоке поводження.

Генпрокуратура відкрила понад 450 кримінальних проваджень за фактами жорстокого поводження та катувань військовополонених та понад 2 100 за фактами катування цивільних.

Читайте також