Головна Агросектор Ізраїльська інновація знизить вартість лабораторного м’яса в рази — до $13 за кілограм

Ізраїльська інновація знизить вартість лабораторного м’яса в рази — до $13 за кілограм

by host

Ця технологія стала значним проривом на тлі занепокоєнь щодо низької ефективності наявних методів виробництва, які стримують масштабування альтернативного м’яса.

Зокрема, керівник дослідження, професор Яаков Нахміас з Єврейського університету в Єрусалимі, разом зі своєю командою розробив багаторазову фільтраційну технологію, яку можна масштабувати до біореакторів об’ємом 5000 літрів. 

Це дозволяє зменшити витрати на фільтри, обладнання та робочу силу приблизно на 40%. 

Крім того, було створено нове середовище без використання компонентів тваринного походження, що коштує всього $0,63 за літр, що знижує витрати у три рази.

“Цей прорив дозволяє знизити вартість культивованого м’яса до рівня органічного курячого м’яса, роблячи його більш доступним для споживачів та сприяючи створенню стійкої альтернативи традиційному тваринництву”, — підкреслює Нахміас.

Завдяки використанню технології перфузії дослідникам вдалося досягти значного збільшення виходу продукції – до 130 млн клітин на мілілітр, що дозволяє отримувати кілька “врожаїв” протягом понад 20 днів. 

Такий підхід дозволяє знизити вартість культивованого курячого м’яса до $13,6 за кілограм, що приблизно відповідає ціні органічного курячого м’яса.

Believer Meats вже будує завод у США площею 18 тис. кв. м, де планує виробляти щонайменше 10 тис. т культивованого м’яса щороку. Це може стати переломним моментом для всієї індустрії, запевнили розробники.

Джерело: newfood.ua

Джерело: Агроновини

Читайте також