Головна Агросектор Фахівці та науковці шукають шляхи вирішення проблем Дністра та Дністровського водосховища

Фахівці та науковці шукають шляхи вирішення проблем Дністра та Дністровського водосховища

by host

Внаслідок руйнувань ворогом об’єктів енергетичної інфраструктури України, води Дністровського водосховища – одного з найважливіших водних джерел України, наразі використовуються частково для виробництва електроенергії та виконання міжнародних зобов’язань по спуску води. Це призводить до різких коливань рівня води, що завдають великої шкоди екосистемі водойми.

Осушення природних нерестовищ, загибель ікри та мальків, втрата кормової бази – лише деякі з проблем, з якими стикаються аборигенні представники іхтіофауни Дністра. Ці фактори загрожують істотному скороченню чисельності багатьох популяцій риб і вимагають невідкладних дій.

Шляхи вирішення всіх цих проблем шукали учасники круглого столу «Моніторинг популяції аборигенних видів риб річки Дністер та Дністровського водосховища: охорона та відтворення, досвід та сьогодення». В засіданні взяли участь т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименко, представники Чернівецької ОВА, Чернівецького рибоохоронного патруля, ПрАТ «Укргідроенерго», наукових та науково-педагогічних установ.

Зокрема, науковці та державні службовці наголосили на необхідності штучного розведення аборигенних видів риб для підтримання та відновлення їх популяцій. Зокрема, запропонували впровадження Національного плану відновлення вугра європейського, технології введення в аквакультуру та товарного відтворення вирезуба причорноморського, найбільша популяція якого збереглася саме в Дністровському водосховищі.

Запобігти подальшим проблемам також може встановлення штучних нерестовищ для відтворення риб фітофілів, літофітів та псамофілів в умовах падіння рівня води.

Проведений захід став не лише платформою для обміну інформацією, а й дав потужний поштовх для консолідації зусиль для розробки дієвого плану дій щодо збереження Дністра та його унікальної екосистеми.

Джерело: Аграрні новини

Читайте також